Ексклузивно интервю даде пред президентът на Украйна в периода 2005-2010 г.

...
Ексклузивно интервю даде пред президентът на Украйна в периода 2005-2010 г.
Коментари Харесай

Юшченко: Трябва да победим най-върлия враг на Европа и света - Путин и путинизма

Ексклузивно изявление даде пред президентът на Украйна в интервала 2005-2010 година Виктор Юшченко и брачната половинка му Катерина. В прочувствен диалог в рубриката на Деси Банова-Плевнелиева „ Тук и в този момент ” тровеният от руснаците президент и брачната половинка му ще се върнат две години обратно, с цел да опишат по какъв начин фамилията им научава, че Русия е почнала пълномащабна война в Украйна, по какъв начин са се трансформирали децата им за последните две години, по какъв начин всеки ден Путин убива деца и почтени хора и какво може да го спре.

Г-н Президент, госпожо Юшченко, доста благодаря, че приехте поканата ни да участвате в нашето предаване. Огромна чест за мен е да беседвам с Вас. Тъжна годишнина означаваме – две години от кръвопролитната война на Русия в Украйна. Хиляди хора изгубиха живота си, милиони избягаха от войната, събирайки целия си живот в куфари. Унищожена инфраструктура, разрушени градове. Какви са възприятията и мислите Ви през днешния ден?

Виктор Юшченко: Преди всичко бих желал да благодаря на българската нация, на българската страна за това, че усещаме Вашата поддръжка и усещаме, че постоянно сте до нас. Второ, бедата, която през днешния ден Украйна претърпява, надалеч не е неволя единствено за Украйна. Това е неволя за целия свят. И по тази причина всички наши усеща, всички наши страсти са ориентирани към това да победим най-върлия зложелател на Европа и света, който през днешния ден е Путин и путинизмът. Всеки ден работим за това да обезкървим този зложелател, на една и съща дълга фронтова линия, а интензивният фронт през днешния ден е 1500 км., да използваме всички наши благоприятни условия, с цел да се приближим до нашата и вашата победа. Затова има огромен яд, огромно неспокойствие, огромни паники, тъй като държанието на света, с опрощение, и на Запада в това число, ни наподобява незадоволителна, доста постоянно ненавременна, несъответстваща. Аз разбирам, че европейският свят в частност претърпява тази структуризация, тези промени във връзка с Русия, които е трябвало да преживее. Затова, като цяло, коства ми се, че на Европа, на здравия либерален свят е показан един огромен жълт картон. Ние или би трябвало да осъзнаем предизвикването, пред което стоим, и да приключим с тези убийци, или в противоположен случай ни чакат доста по-трагични провокации.

Какво си спомняте от 24 февруари 2022 година? Как научихте новината, че Русия стартира война в Украйна?

Виктор Юшченко: Къщата покрай Киев, в която живеем, се намира тъкмо в зоната на заход на украинските военни самолети, които са основани в едно от най-големите военни летища, близо до Киев. Бих споделил, че първото уведомление, че Путин е почнал война в Украйна, беше обявено точно от нашите въздушни сили, когато над къщата ни аз чух и видях първите маневри на нашите самолети. Те излетяха от военната база. И, знаете ли, това беше много бурно, ненавистно, трагично и с огромно предпочитание за възмездие. Защото в XXI век, коства ми се, нито една цивилизована нация не може да постъпва по този начин. Не може да възнамерява това по този начин, както го е възнамерявал Путин и неговият политически режим.

Г-жо Юшченко, въпросът ми е към Вас. Всички украински деца трябваше да пораснат бързо. Как се трансформираха Вашите деца през последните две години?

Катерина Юшченко: Важно е да се разбере, че тази война не се води единствено от смелите ни воини на фронта. Това е война, която се води от всеки обособен жител на страната ни. Всички – от стариците, които плетат, и се стигне до тези, които готвят храна за бойците ни на фронта. Всеки дава своя дан, в това число всяко дете. Когато стартира нашествието и ескалацията през февруари 2022 година, най-голямата ни щерка се записа в силите ни за териториална защита. Тя се би, помагаше за отбраната на Киев през първите няколко месеца. Всичките ни останали деца участваха като доброволци за набиране на средства. Втората ни щерка се включва в начинания в помощ на президентската администрация. В самодейностите ѝ в чужбина. Другите набират средства. Синът ни се образова по какъв начин се създават дронове. Та по този начин, това е война, в която вземат участие всички.

Да, цялото Ви семейство и целият Ви нации са по този начин сплотени и решителни. Показвате голям кураж. Но докога можете да устоите на съветските офанзиви?

Катерина Юшченко: Ако може аз да отговоря, само че ще помоля и брачна половинка ми да отговори. Според мен ще удържим до тогава, докато се постанова. Ще се борим, тъй като би трябвало да се борим. Наясно сме, че, в случай че спрем да се борим, ще бъдем изтрити от лицето на Земята. За нас това е война за оцеляване. Геноцид. Путин не желае страната ни да просъществува. Иска да унищожи целия ни народ, езика ни, културните ни институции - всичко, тъй че да не съществуваме. Нямаме избор и ще продължаваме. Понякога ни се коства някак иронично, че хората на Запад приказват за някаква „ отмалялост “. Не можем да се уморим. Трябва да продължим да се борим. И се надяваме всички да схващат, че колкото и скъпо да коства поддръжката за нас в този момент, ще бъде още по-скъпо да бъдем изоставени и те да се окажат пред прага ви.

Съпругата на Алексей Навални сподели, че Путин е умъртвил мъжа ѝ, тъй като не е могъл да го пречупи. Г-н Президент, знае се, че Вие бяхте токсичен по време на изборната акция през 2004 година, както Вие и брачната половинка Ви ни показа в предходните изявленията от Путин и неговата мафия. Убива ли Путин всеки, който не може да пречупи?

Виктор Юшченко: Аз, за жалост, би трябвало да повторя банални неща, банални за мислещия свят. Путин е палач. Путин е интернационален изверг, който стартира всеки собствен работен ден с това, че би трябвало да отнеме живота на няколко десетки дребни деца, дами, баби, възрастни хора. Това е нормата за Русия. Днес аз с чувство за паника и покруса виждам по какъв начин на паметни места, където елементарните московчани и поданици, на който и да е град в Русия желаят да оставят по два карамфила в памет на Алексей Навални. Там стоят по 20-30 униформени от полицията на Путин, които водят тези дребни, нежни девойки и дами, влачат ги към полицейските коли. И това в XXI век се възприема за естествена политическа организация на обществото?! Ние живеем до комшия, който след месец ще се яви на избори без нито една опозиционна мощ. Това допустимо ли е? Къде го има това в политиката? Да няма нито един опозиционен публицист в Русия. Или са убити до един, или, който е имал шанс, е отпътувал за Литва, Латвия, Полша или България. Живеем в подобен свят, че е срамно да се приказва. Ние сме мислещи хора. Имаме информация, която с мигване на окото се популяризира по целия свят. Ние позволяваме сходен режим и питаме кой е идващият. Ние сме идващите. Нямаме избор. Путин няма граници. Както обича да декларира: „ В Русия няма граници “. Затова бих споделил, че чувствам огромна покруса от това, че Западна Европа, макар множеството действия от позиция на политическата, финансовата и всякаква друга помощ, към момента не прави оценка съответно какво съставлява Путин и неговата военна машина и изобщо путинизмът като събитие. Струва ми се, че путинизмът значително беше основан от Западна Европа през последните 15-20 години, когато тя всеки ден плащаше по един милиард $ за неговата кървава нафта, за кървавия му газ, стимулираше и поддържаше „ Северен поток – 1 “, „ Северен поток – 2 “. Намирахме се в зоната на непрекъснато политическо презареждане – ето, през идната година Путин ще бъде по-мил, по-отговорен – и се мотаехме из Кремъл с червен бутон, като си казвахме: „ Хайде идната година ще преразгледаме нашите връзки “. Всъщност ние, имам поради западния свят, го подтикнахме към безотговорна, човеконенавистна политика, която в края на краищата докара до войната с Грузия, войната с Украйна и опасността за целия свят.

Путин унищожи ли последния мост за връзка със Запада със гибелта на Навални?

Виктор Юшченко: Мисля, че не. Мисля, че в Западна Европа ще се появят политици, които ще бързат да му се обадят и ще беседват с него по 16 часа по какъв начин да умиротворят Украйна. Всяка негова военна интервенция постоянно се е осъществявала под морална завеса. Например двете войни в Чечня, уповавам се, че помните, те се назоваха „ антитерористични интервенции “. Това са интервенции против локалния народ – чеченци, които имаха една фантазия – да са самостоятелни. Това беше антитерористична организация. След това, войната с Грузия. Помните ли по какъв начин се споделяше: „ Принуждение към мир “. Излиза, че огромният грузински народ не е желал мир, а желал война, и тогава политическият мъдрец Путин трябвало да изпрати своята армия, с цел да умиротвори Грузия. Сега е същото – по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ в Украйна. Същите тези лозунги: „ украинците са фашисти “, „ те са бандеривци, които не разрешават на руснаците да живеят обикновено в Източна Украйна “, „ там няма съветски език, учебно заведение, обучение, библиотеки, театри ”. Извинете, само че на териториите, за които приказваме, нямаше нито един украински спектакъл, съвсем никакви украински учебни заведения, никакви украински книги и нямаше съвсем никакви библиотеки. Имаше цялостна русификация. Но за Путин това е прикритие. Помните по какъв начин в средата на декември 2021 година той написа отворено писмо до управлението на НАТО и до управлението на Съединени американски щати. Трите позиции са от окупационната му политика. Позиция 1. Към НАТО и водачите в демократичния свят, като американците. Първото условие (при това изречено по жесток начин) е да се върнат границите на НАТО от 1997 година Така желае Путин. Втора точка – изведете войските, които влязоха след 1997 година в обединените сили, само че с общо предопределение – Полша, България, източноевропейските страни като страни членки на защитния съюз. Трета позиция: никакво разширение на НАТО. Четвъртата позиция мога да я разясня като производна – дайте опция да се сътвори съветски център на политическия свят, да се образува нова карта на света – на Европа най-много. Честно казано, всичко това докара до огромното предпочитание на Путин да има нова настройка, където Русия би пресъздала своята квазиимперия и би заела място, което би ѝ дало опция да диктува своите условия на европейската част, Запада и на целия свят.

Има ли нещо или някой, който може да спре войната на Путин? Какво е решението?

Виктор Юшченко: Когато ми се постанова да дебатирам по този въпрос, аз стартирам от това, че путинската стопанска система е една от най-бедните стопански системи в света. Представяте ли си? 1 от 70% от международния брутен артикул. Алиансът, който през днешния ден се бори с военната експанзия, се състои от 4-5 страни, които дружно образуват почти 72% от международния брутен артикул. Как мислите? Имаме ли опция за цялостна победа над Путин. Очевидно. Очевидно. Какво ни е належащо за това? Нужно е освен да слагаме свещи за починалите герои, освен цветя на паметниците, а да разберем, че Путин може да бъде укротен единствено по боен път, единствено с победа. И по тази причина има дълги диспути за това по какъв начин ще наподобяват контурите след края на тази война. На нас дълго ни се постановяваше да убеждаваме света, че успеха единствено на Украйна в тази войната не е цялостният отговор на въпроса по какъв начин да приключим с това зло. Втората част от отговора включва провалянето на Путин. А това към този момент е по-дълбок въпрос и изисква неповторимата взаимност на света. Дали виждаме провалянето на Путин в така наречен развиване на демократичните сили на Русия, или ориста на Борис Немцов демонстрира по какъв начин тази идея се развива. Съдбата на украинеца по генезис Алексей Навални демонстрира по какъв начин се развива демократичното пространство на Русия. Може да се уточни още Владимир Кара-Мурза, който лежи в съветски концлагер поради демократичните си политически хрумвания. А може да се уточни още нещастието на прелестната Политковская, която прочее е украинка. Може да се уточни и ориста на Литвиненко. Може да се уточни ориста на семейство Скрипал. Всичко това са отговори на така наречен легенда за демократизация на Русия. А може да се приказва и за това, че там има десетки нации, като се стартира от Дагестан, Ичкерия, Туркменистан, Башкирия и доста, доста други нации. Както в миналото Украйна, по този начин и те през днешния ден приканват към едно – за народен суверенитет, за национална самостоятелност. И в случай че светът не види това, не го поддържа, то, несъмнено, че ни чака още дълъг път на битка с Путин.

От какво още се нуждаете като поддръжка от Запада?

Виктор Юшченко: Ако ние вярно оценяваме мащабите на това предизвикателство, а те са такива, че фронтът, на който Украйна води битка с руснаците, се простира на 1500 км., а като се прибавят от руснаците 300 км. белоруски фронт, излиза почти колкото фронта във Втората международна война от Прибалтика до Черно море. На този фронт Украйна води война сама. В годините на Втората международна война на тази фронтова линия са воювали на шест фронта: 4 украински, белоруски и прибалтийски. Днес Украйна води война сама. Всеки ден в Украйна се пускат по 150-180 въздушни паники. Всеки ден руснаците ни обстрелват. Имало е случаи, когато за денонощие са се изстрелвали по 60-70 0000 снаряда. После, при отслабването им – по 15 000, а в този момент – по 10 000 снаряда. Украйна може да отговори в съответствие 1:5, тъй като ние не получихме обещаните от Европа милион снаряди, за които говорихме преди 5-6 месеца. За страдание, през днешния ден към момента нямаме ракетните системи, които да имат по-голям диапазон и да превъзхождат съветските благоприятни условия. С една дума, даже за тактическото преимущество, от което Украйна има потребност, би трябвало да имаме твърдата дума на нашите западни съдружници, в частност европейските ни съдружници, защото през днешния ден загубите, които Русия провокира в тази война, са повече от 400 000 бойци. Това са загубите на Съединени американски щати във Втората международна война. За да разберете за какви мащаби приказваме. Когато за Авдиевка за 2 месеца и половина провокираха загубата на 7 000 живота.

Много Ви благодаря. Привилегия за мен бе да беседвам с Вас.

Катерина Юшченко: Много благодаря за тази опция и за интереса Ви. Благодаря за това, че ще дадете опция на българския народ да разбере какво се случва в страната ни. И в действителност ценим поддръжката ви.

Слава Украине, героям популярност! С Вас сме! Много Ви благодаря!

Катерина Юшченко: Слава на България!

Виктор Юшченко: Слава на България!

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР